Slim ouder worden met de voedingsstoffen van Raab Vitalfood

Slim ouder worden met de voedingsstoffen van Raab Vitalfood

Fit en energiek tot op hoge leeftijd!

Elk levend wezen op onze planeet veroudert en sterft. De levensverwachting varieert sterk, van enkele uren voor de eendagsvlieg tot 500 jaar voor de IJslandse mossel. Zeeanemonen lijken helemaal niet oud te worden, terwijl de Groenlandse haai wel 400 jaar kan worden. Andere organismen sterven direct na de voortplanting. Veroudering is ongetwijfeld een paradox.

Wat gebeurt er als we ouder worden?

Afgezien van de uiterlijke tekenen - grijs haar, rimpels - staan we meestal niet zo stil bij wat er tijdens het verouderingsproces in ons lichaam gebeurt. Er is veel discussie in de wetenschap over de mechanismen van veroudering. Algemeen wordt aangenomen dat schade aan cellen en weefsel, dus aan de genen, met de jaren niet meer te herstellen is. Volgens het Mark Planck Instituut wordt het verouderingsproces gekenmerkt door negen kenmerken:

  1. Genomische instabiliteit: De genetische informatie in de cel is pathologisch veranderd.
  2. Telomere slijtage: Het inkorten van de beschermkapjes aan het uiteinde van het chromosoom.
  3. Epigenetische veranderingen: Veranderingen in de chromosomen.
  4. Verlies van proteostase: Verminderde eiwithomeostase.
  5. Verminderde perceptie van voedingsstoffen
  6. Mitochondriale disfunctie: Spierziekten
  7. Cellulaire senescentie: Blokkering van celgroei
  8. Uitputting van stamcellen
  9. Veranderde intercellulaire communicatie

Veroudering als een evolutieproces

Deze cellulaire en moleculaire veranderingen tijdens het ouder worden maken ons minder gezond, kwetsbaarder en behoeftiger. Maar waarom ontwikkelt zich zo'n proces? Het antwoord ligt in evolutie. Onze omgeving verandert voortdurend en alle levende wezens passen zich aan de omstandigheden aan. Daardoor moeten beter aangepaste nakomelingen van voldoende middelen van de oudere generatie worden voorzien om te kunnen groeien en rijpen. De oudere generatie maakt plaats voor het nageslacht en geeft deze middelen vrij.

Wetenschappers houden zich ook bezig met twee belangrijke verouderingstheorieën van de evolutiebiologen Peter Medawar en George Williams. Peter Medawar wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de "mutatieaccumulatietheorie". Het stelt dat het uiteindelijke doel van een organisme reproductie is. Daarna heeft hij geen evolutionaire druk meer, want overleven is verzekerd. De 'antagonistische pleiotropie'-theorie van George Williams stelt voor dat bepaalde genen die nuttig zijn als we jong zijn, schadelijk worden als we ouder zijn. De natuur kan deze genen niet selecteren, wat uiteindelijk leidt tot de dood van het organisme.

Fit tot op hoge leeftijd

Ondanks alles kan het verouderingsproces op zijn minst worden vertraagd. Voldoende beweging, voldoende slaap, een uitgebalanceerd dieet en caloriebeperking stellen het lichaam in staat zichzelf te regenereren en te herstellen. Gelukkig is het nooit te laat om je levensstijl te veranderen. Zelfs op 60-, 70- of 80-jarige leeftijd kan het dagelijks leven nog veranderen. Traplopen of een aangepast beweegprogramma kan een nieuw elan brengen. Bovendien moet het ons duidelijk zijn dat het lichaam zich in de loop van de evolutie niet heeft aangepast aan de overvloed aan voedsel in de westerse wereld. Ook de juiste voedingsstoffen kunnen een verdere bijdrage leveren. Raab Vitalfood levert een assortiment dat perfect is voor dagelijkse voedingssupplementen: OPC, resveratrol of zelfs spermidine. Ontdek nu!