Fasciarollen - Wat zijn dat?

Fasciarollen - Wat zijn dat?

Een foamroller is een schuimapparaat dat wordt gebruikt om de myofasciale spieren te ontspannen. Het kan spierspanning, pijn en ontsteking helpen verlichten en de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren.

Daarnaast zijn foamrollers een effectieve manier om voor en na de training op te warmen of af te koelen.

Mogelijke positieve effecten van foamrollers

Foamrollers bestaan nog niet zo lang, daarom zijn er nog geen betrouwbare wetenschappelijke resultaten over positieve effecten. Toch willen we enkele mogelijke positieve effecten, die vooral door fabrikanten worden geclaimd, nader onder de loep nemen en de verklaringen op hun waarheid controleren.

1. Verlichting van spierpijn

Foamrollers kunnen spierpijn verlichten en ontstekingen verminderen - daar zijn de eerste aanwijzingen voor, maar deze moeten nog wetenschappelijk worden bevestigd.

2. Verhoging van het bewegingsbereik

Foamrollers kunnen helpen het bewegingsbereik te vergroten, wat leidt tot meer flexibiliteit en prestaties. Ook hier is echter nader onderzoek nodig.

3. Tijdelijke vermindering van cellulitis

De leveranciers van sommige schuimrollers beweren dat de producten kunnen helpen de fascia los te maken en te breken. Fascia is het bindweefsel van het lichaam en draagt bij aan het ontstaan van cellulitis. Hoewel het gebruik van een schuimroller tijdelijk kan helpen de huid glad te maken, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het cellulitis permanent kan verminderen.

4. Verlicht rugpijn

Het gebruik van foamrollers kan een effectieve manier zijn om pijn in het lichaam te verlichten. Ze kunnen ook helpen om spanning in je rug los te laten. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van een schuimroller voor jouw rug. Het is gemakkelijk mogelijk om jouw rug verder te belasten of te verwonden. Gebruik daarom bij rugpijn alleen een foamroller na professionele instructie.

5. Ontspanning

Veel mensen vinden foamrollers ontspannend. Door spanning in de spieren los te laten, kun je je minder gespannen en dus rustiger voelen. Er is echter weinig bewijs dat foamrollers daadwerkelijk helpen bij ontspanning. Het kan ook een algemene ontspanningsreactie zijn omdat ze iets voor zichzelf en hun lichaam doen.

Zijn foamrollen veilig?

Zoals bij elk fitnessapparaat, is het juiste gebruik de sleutel. Als je de bewegingen verkeerd uitvoert, neemt de kans op blessures toe. Over het algemeen worden foamrollers echter als veilig beschouwd om te gebruiken als je last hebt van spierspanning of regelmatig sport. Voorzichtigheid is geboden als je ernstig letsel hebt, zoals een spierscheuring, tenzij jouw arts of fysiotherapeut je vooraf toestemming heeft gegeven. Vermijd ook om over kleine gewrichten zoals knieën, ellebogen en enkels te rollen, omdat je ze zou kunnen belasten of verwonden.

Hoe kies je de juiste foamroller?

Een schuimroller is meestal cilindrisch van vorm en is gemaakt van dicht schuim. Deze foamrollers zijn er in verschillende maten en vormen en met verschillende hardheden.

Met zoveel keuze kan het even duren voordat je de foamroller vindt die bij je past. Het is het beste als je verschillende modellen, hardheidsgraden en maten probeert voordat je er een kiest.

Als algemene regel geldt dat een kortere rol effectiever is voor kleinere oppervlakken zoals armen en kuiten. Kortere rollen zijn ook gemakkelijker te vervoeren.

Laten we enkele modellen nader bekijken:

  • Gladde rollers staan bekend om hun gladde, dichte schuimoppervlak. Ze zijn het meest geschikt voor mensen die nog niet bekend zijn met foamrollers. Ze bieden een gelijkmatige textuur en zijn niet zo intens als rollers met een profiel.
  • Rollen met profiel zijn voorzien van groeven en noppen. Ze worden gebruikt om dieper in de spieren door te dringen, waardoor de spanning beter wordt verlicht.
  • Er zijn ook massagesticks bedekt met schuim. Deze kunnen gebruikt worden voor een diepe massage van de benen of bovenrug.
  • Foam massageballen kunnen specifiek voor individuele spiergroepen worden gebruikt.

Tips om aan de slag te gaan

  • Het eerste dat je altijd moet doen, is medisch advies inwinnen en duidelijk maken of het gebruik van een fasciarol voor jou zonder problemen mogelijk is.
  • Leer dan onder professionele begeleiding de eerste paar keer een foamroller te gebruiken. Dit verkleint de kans op blessures aanzienlijk, omdat een verkeerde houding kan worden gecompenseerd.
  • Begin met lichte druk en verhoog naarmate je gewend raakt aan het schuimrollen. Als jouw spieren gespannen zijn, kan foamrollen in het begin pijnlijk zijn. Om de druk aan te passen, verminder je het lichaamsgewicht dat je op de rol plaatst. Als je bijvoorbeeld je kuit rolt, ondersteun je lichaam met je armen en haal je een deel van je lichaamsgewicht van de roller.
  • Rol eerst 10 seconden langzaam over gevoelige gebieden en bouw dit vervolgens op tot 30 tot 60 seconden per keer.
  • Drink daarna veel water om het herstel te bevorderen.
  • Het toevoegen van een foamroller aan je warming-up en cooling-down kan helpen om spierpijn te verminderen in de dagen die volgen.