Waarom je meer arginine moet eten

Waarom je meer arginine moet eten

Als je waarde hecht aan gezond oud worden, kun je meer arginine consumeren. Gelukkig wordt deze natuurlijke eiwitbouwsteen in veel voedingsmiddelen aangetroffen. Dus als je meer van deze voedingsmiddelen eet, zal dit jouw gezondheid op de lange termijn goed doen. Welke positieve gezondheidseffecten arginine zou hebben en welke voedingsmiddelen je in de toekomst regelmatig moet eten, lees je hier.

Positieve gezondheidseffecten

Zoals reeds vermeld is arginine een bouwsteen van eiwitten, maar het heeft de eigenschap om verschillende boodschapperstoffen (hormonen) in het lichaam af te geven. Dit betekent dat het gunstig is voor de verdediging tegen bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Arginine heeft echter een aantal positieve eigenschappen. Laten we deze nu eens nader bekijken:

  • Ogen: Mensen die last hebben van verhoogde intraoculaire druk kunnen baat hebben bij arginine. Hierdoor zetten de bloedvaten in de ogen uit, wat leidt tot een verlaging van de interne druk. Dit kan zelfs cataract verminderen.
  • Spieren: Arginine verhoogt de fysieke prestaties en leidt tot maximale zuurstofopname. Dit is de reden waarom veel atleten argininesupplementen gebruiken. Dankzij de bloedsomloopbevorderende werking worden de spieren beter gevoed, wat vervolgens tot betere prestaties leidt. Arginine helpt bovendien bij het opbouwen van spiermassa, wat ook interessant is voor sportliefhebbers.
  • Metabolisme: Arginine stimuleert de activiteit van de mitochondriën, de ‘krachtcentrales’ van onze cellen, en bevordert ook de vorming ervan. Dit stimuleert de stofwisseling, wat op zijn beurt goed is voor de verbranding van de energie die via de voeding wordt opgenomen.
  • Wondgenezing: Arginine zou de wondgenezing na blessures bevorderen. Als je bijvoorbeeld een operatie hebt gepland, is het mogelijk om arginine ervoor en kort erna in te nemen. Het stimuleert ook de vorming van collageen en de vernieuwing van weefselcellen.

Compatibiliteit

Omdat arginine een volledig natuurlijk voorkomende eiwitbouwsteen is, wordt het zeer goed verdragen. Zowel arginines die via voedsel worden ingenomen als arginines in medicinale preparaten worden uitstekend verdragen. Als het echter om voedingssupplementen gaat, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het kwalitatief hoogwaardige en vooral puur plantaardige kwaliteitsproducten zijn.

Voedingsmiddelen met een hoog argininegehalte

Arginine is een afkorting van L-arginine. Dit semi-essentiële aminozuur wordt deels door het lichaam zelf aangemaakt. Omdat dit echter slechts gedeeltelijk gebeurt, ontstaan ​​er vaak situaties waarin de behoefte aan arginine toeneemt, maar het lichaam deze niet meer zelf kan aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je ernstig gewond bent geraakt of als je zwanger bent. In dit geval kan arginine via voedingssupplementen worden ingenomen of gewoon door voedingsmiddelen te eten die van nature veel arginine bevatten. Hiervoor zijn bijzonder geschikt:

  • Noten: Alle soorten noten bevatten veel arginine. Vooral pinda's worden hier aanbevolen, maar ook amandelen en hazelnoten. Als je in je dagelijkse behoefte wilt voorzien, is een handvol van deze noten voldoende. Sesam- en pompoenpitten mogen ook niet worden genegeerd. Pijnboompitten hebben bovendien een extreem hoog gehalte.
  • Als je allergisch bent voor noten, hoef je niet meteen de handdoek in de ring te gooien. Er zijn andere voedingsmiddelen die veel arginine bevatten.
  • Peulvruchten: Alle soorten peulvruchten zijn ook ideaal om aan jouw argininebehoefte te voldoen, waarbij vooral linzen en tuinbonen populair zijn.
  • Zeevruchten: Zalm en garnalen zijn uitstekende bronnen van arginine, net als tong of forel.
  • Vlees: In dit gebied moet je voor gevogelte gaan, rundvlees is ook goed. Eerlijk gezegd kan het met vlees niet misgaan, want het argininegehalte is overal relatief hoog.
  • Zuivelproducten: Twee producten zijn hier het meest interessant vanwege hun relatief hoge argininegehalte: harde kaas en Parmezaanse kaas.