De waarheid over stretchen

De waarheid over stretchen

Er is veel informatie over stretchen. Je hebt vast wel eens gehoord dat je moet rekken om op de lange termijn mobiel te blijven. Dat je tijdens het stretchen niet heen en weer moet wiegen, omdat dit kan leiden tot een spierscheuring. Dat je je moet stretchen voordat je gaat sporten om het risico op blessures te verkleinen. Verbazingwekkend genoeg is geen van deze uitspraken waar - maar wat is dan waar? Laten we daar nu naar kijken. Maar laten we beginnen met een heel algemene vraag:

Moet ik überhaupt stretchen?

Over het algemeen hoef je niet te stretchen, maar het is een goed idee omdat het de flexibiliteit behoudt, vooral naarmate je ouder wordt. Regelmatig stretchen kan bijvoorbeeld helpen om de heupen en hamstrings flexibel te houden naarmate je ouder wordt.

Als je een slechte houding hebt, maak er dan een gewoonte van om deze spieren regelmatig te strekken. Als je rugpijn hebt door de hele dag aan een bureau te zitten, kunnen rekoefeningen die deze houding omkeren ook helpen.

Dus stretchen is geen must, maar het is een geweldig idee.

Moet ik rekken voordat ik ga sporten?

Niet noodzakelijk. Het is niet bewezen dat het blessures helpt voorkomen, spierpijn na de training verlicht of de prestaties verbetert.

Studies hebben aangetoond dat statisch rekken vóór de training de prestaties verbetert, bijvoorbeeld de sprintsnelheid kan beïnvloeden. De meest waarschijnlijke reden hiervoor is simpelweg dat het vasthouden van de stretch de spieren vermoeit.

Je kunt dus beter opwarmen met dynamische rekoefeningen die werken als een training, maar met een lagere intensiteit.

Moet ik rekken na het sporten?

Na het sporten is een goed moment om te rekken, omdat de spieren en gewrichten worden opgewarmd en gecirculeerd, waardoor ze flexibeler worden.

Dit is waar statische rekoefeningen het meeste voordeel opleveren. Het is het beste om even te wachten met stretchen. Dus na je training kun je een paar stappen nemen om wat af te koelen. Daarna doe je de rekoefeningen.

Moet ik een rekoefening volhouden om resultaat te krijgen?

Nou, niet noodzakelijk. Het maximaal uitrekken van een spier en deze 15 tot 30 seconden vasthouden, wordt statisch rekken genoemd en kan geen pijn doen zolang je niet tot het punt van pijn stretcht.

Studies tonen echter aan dat dynamisch rekken net zo effectief en soms zelfs beter is, vooral vóór een training. Een dynamische rek, in tegenstelling tot een statische rek, beweegt een spiergroep eenvoudig vloeiend door een volledig bewegingsbereik.

Bij elke rek, statisch of dynamisch, zou je het stretchen moeten voelen, maar geen pijn.

Kun je op elk moment stretchen?

Ja. Het is geen must dat je voor of na jouw normale training stretcht. Het is gewoon belangrijk dat je regelmatig rekt, wanneer is niet zo belangrijk. Je kunt strekken in de ochtend, voor het slapengaan of tijdens pauzes van het werk.

In ieder geval is het het beste als je van stretchen een gewoon onderdeel van je leven maakt.