Bakoliegids: Welke olie is waarvoor geschikt?

Bakoliegids: Welke olie is waarvoor geschikt?

Warme of koude keuken - welke olie kun je waarvoor gebruiken?

Eetbare oliën hebben zeer verschillende eigenschappen en smaken, afhankelijk van het type, de kwaliteit en het productieproces. Dit betekent enerzijds dat niet elke olie geschikt is voor elk gerecht en anderzijds moet je goed opletten welke olie je gebruikt om warme gerechten te bereiden, bijvoorbeeld om te bakken, braden, etc.

Koudgeperste en geraffineerde oliën - Wat is het verschil?

Koudgeperst betekent dat klokhuizen, vruchten of zaden puur mechanisch worden geperst. Deze oliën worden ook wel native genoemd, dat wil zeggen natuurlijk. Bij deze productiemethode blijven zowel de geur en smaak als veel vitamines en andere ingrediënten behouden. Koudgeperste oliën hebben een intens aroma en zijn perfect voor salades. De kwaliteitseisen voor inheemse oliën zijn zeer hoog, omdat alleen de beste planten de beste smaak produceren. Het nadeel is dat deze oliën niet echt hittebestendig zijn. Bij zeer hoge temperaturen gaan smaak en ingrediënten verloren. Sommige oliën mogen helemaal niet worden verwarmd, zoals lijnzaadolie. Hierdoor kunnen giftige stoffen ontstaan.

Geraffineerde oliën zijn zeer hittebestendig omdat de zaden en vruchten niet alleen worden geperst, maar ook tot hoge temperaturen worden verhit. Daarna moet de olie worden gereinigd, dat wil zeggen geraffineerd. Hierdoor zijn geraffineerde oliën praktisch smaak- en geurloos en perfect voor de bereiding van alle warme gerechten waarbij je niet wilt dat de olie de smaak aantast, bijvoorbeeld bij het frituren. Geraffineerde oliën zijn hittebestendig tot ongeveer 230 graden. Voor geraffineerde oliën zijn de kwaliteitseisen aan de grondstoffen lager omdat de olie na productie toch bijna geen eigen smaak heeft.

Vetzuren en rookpunt bepalen verbruik

Welke olie nu geschikt is voor het bereiden van koude gerechten en welke ook geschikt is om mee te bakken en braden wordt bepaald door de vetzuren die het bevat en het rookpunt.

Hoe hoger het gehalte aan onverzadigde vetzuren, hoe minder hitte een olie kan weerstaan. Hoe lager het rookpunt, hoe groter de kans dat de olie gaat roken tijdens het braden en braden. Koudgeperste bakoliën hebben een lager rookpunt dan geraffineerde oliën van dezelfde plantensoort. Het rookpunt van bijvoorbeeld koolzaadolie wordt koudgeperst tussen 160 en 180 °C en geraffineerd bij meer dan 210 °C.

Zijn koudgeperste bakoliën gezonder dan geraffineerde oliën?

Hoewel koudgeperste oliën veel vitamines en andere ingrediënten bevatten, is de samenstelling van vetzuren, die voornamelijk verantwoordelijk is voor de gezondheidswaarde van oliën, praktisch hetzelfde in geraffineerde en koudgeperste oliën van één plantensoort.

Hoe lang is bakolie houdbaar?

Een eenmaal geopende olie moet vooral koel, donker en luchtdicht worden bewaard, omdat licht, warmte en zuurstof de aantasting van de olie versnellen. Het is het beste om op je eigen zintuigen te vertrouwen. Als de olie raar ruikt of smaakt, moet deze worden weggegooid. Hoewel deze olie niet direct schadelijk is voor de gezondheid, bederft het de smaak van het voedsel volledig.

Over het algemeen zijn geraffineerde oliën, eenmaal geopend, ongeveer zes tot acht maanden houdbaar, terwijl koudgeperste oliën ongeveer twee maanden houdbaar zijn.

Hoe voer je oud frituurvet op de juiste manier af?

Giet nooit oude of overgebleven frituurolie in de afvoer. Omdat vet niet in water oplosbaar is, vormen zich vetafzettingen die rioolbuizen verstoppen en voor miljoenen dollars schade veroorzaken. De olie kun je beter bij het restafval deponeren (indien de olie vloeibaar is, bijvoorbeeld in de originele verpakking of in een oude jampot met schroefdop). Grotere hoeveelheden afgewerkte olie kunnen worden afgevoerd naar recyclingcentra.

Dus laten we het kort samenvatten:

Over het algemeen moeten koudgeperste oliën worden gebruikt voor koud koken en geraffineerde oliën voor warm koken. Maar er zijn ook enkele koudgeperste oliën die voorwaardelijk geschikt zijn om te braden en te frituren.

Bewaar bakolie op een donkere, luchtdichte en koele plaats.

Als je frituurolie weggooit, doe dit dan in een bak in het restafval - giet het nooit door de afvoer!