Van wandelen word je blij

Van wandelen word je blij

De voordelen van sporten in de frisse lucht

Pittoreske alpenweiden, sublieme berglandschappen, kristalheldere bergmeren, adembenemende watervallen en nog veel meer - wandelen geeft ons een spectaculair inzicht in de natuur. Tegelijkertijd houdt het ons jong, fit en gezond. Want terwijl we alleen of in aangenaam gezelschap in verwondering over mooie paden wandelen, wordt onze conditie versterkt en het evenwicht en de kracht getraind.

Wandelen is dan ook zonder twijfel een van de duursporten die in alle seizoenen kan worden beoefend. De ernst kan worden bepaald door de route zelf. Wandelen is daarom voor iedereen geschikt. De activiteit in de frisse lucht wordt vaak als zeer ontspannend en soms als meditatief ervaren. Een gevoel van geluk wordt ook beschreven door wandelliefhebbers. Iets bereiken waar je je zinnen op hebt gezet, is een gevoel van prestatie.Tegelijkertijd kunnen lichaam, ziel en geest zich ontspannen ver weg van de drukte van het dagelijks leven door de kracht van de natuur.

Het wordt beter

De positieve invloed op de psyche speelt een grote rol bij het wandelen. Beeldspraak zoals "Het gaat bergop" beschrijft het samenspel van wandelen, het schouwspel van de natuur en de vermindering van hopeloosheid. Dit wordt bewezen door de interdisciplinaire studie "Über'n Berg", die in 2012 werd uitgevoerd door het Universitair Ziekenhuis van Salzburg over zelfmoordpreventie (https://www.pmu.ac.at/news/article/uebern-berg-studie -zur-suizidpraevention-von-christian-doppler-clinic-and-paracelsus-universitaet-presented.html). Na in totaal 9 weken wandelen gaven de proefpersonen aan dat ze meer zelfvertrouwen hadden gekregen in de bergen en minder stress voelden. Wandelen traint niet alleen onze spieren, maar ook onze geest.

Waar moet je nog op letten

Desalniettemin zijn er enkele regels die in acht moeten worden genomen tijdens het wandelen. Zeker als je weinig of geen ervaring hebt in de bergen, is het belangrijk om voor de wandeling ergens over na te denken.

  1. De tour moet van tevoren goed worden gepland en binnen het bereik van jouw eigen fysieke conditie. Overmoed leidt tot ongelukken, zelfs voor ervaren wandelaars. Als je het niet zeker weet, moet je de tour bespreken met iemand met ervaring. Dit geldt vooral als er (kleinere) kinderen meegaan op de wandeling. Een te inspannende tocht wordt al snel een wanhoopsdaad. Als je alleen reist, kun je het beste jouw accommodatie of andere wandelaars op de hoogte stellen van jouw plannen.
  2. Het weer verandert heel snel op de berg. Basisuitrusting met regenbescherming is daarom onmisbaar. Vergeet niet een flesje water en een kleine snack mee te nemen.
  3. Wandelen is een activiteit in en met de natuur. De aangegeven paden mogen niet worden verlaten om de dieren- en plantenwereld te beschermen. De paden beschermen wandelaars ook tegen vallende stenen of andere moeilijke situaties. Volg dus altijd de paden en borden.
  4. Pas op voor grazend vee! Dit geldt vooral wanneer moederdieren hun jongen willen beschermen. Om onaangename incidenten te voorkomen, ontwijk je deze het best in een wijde boog.
  5. Neem jouw afval altijd mee en gooi het niet ergens onderweg weg.
  6. Last but not least - het schoeisel! Je moet de schoenen aanpassen aan de door jou gekozen tour. Dit helpt ook ongelukken te voorkomen. Neem de tijd bij het kiezen van schoenen en het strikken van de veters. Zo voorkom je pijnlijke drukpunten en blaren. Je moet je schoenen ook 15-30 minuten na het starten opnieuw strikken, omdat ze door de hitte zijn uitgerekt. De schoen kan dan nog beter worden aangepast aan de voet.

En nu wensen we je veel plezier en ontspannende momenten in de natuur!