Plantaardig of dierlijk eiwit? Wat is beter?

Plantaardig of dierlijk eiwit? Wat is beter?

Eiwit is een belangrijke macronutriënt, maar niet alle eiwitbronnen in voedsel zijn gelijk. Als het om eiwitten gaat, zijn er twee grote groepen eiwitbronnen die mensen kunnen gebruiken. Er zijn dierlijke eiwitten en die van planten. Dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die we nodig hebben in onze voeding. Plantaardige eiwitten zijn daarentegen vaak onvolledige eiwitbronnen, dat wil zeggen ze bevatten niet alle essentiële aminozuren. Maar ze bieden nog andere voordelen, aangezien een dieet dat rijk is aan dierlijke aminozuren het risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt.

Wat is eiwit precies?

Eiwit wordt overal in het lichaam aangetroffen - in spieren, botten, huid, haar en vrijwel elk ander lichaamsdeel of weefsel. Het maakt enzymen aan die veel chemische reacties in gang zetten en hemoglobine, dat zuurstof in je bloed transporteert.

Het gaat om de aminozuren

Eiwitten bestaan uit meer dan twintig basisbouwstenen, de aminozuren. Omdat we aminozuren niet kunnen opslaan, maakt ons lichaam ze op twee verschillende manieren aan: ofwel vanuit het niets, ofwel door andere aan te passen. Het lichaam kan echter negen aminozuren niet aanmaken, de zogenaamde essentiële aminozuren. Ze moeten met voedsel worden ingenomen.

Dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten. Ze leveren dus alle negen essentiële aminozuren. Goede bronnen hiervoor zijn bijvoorbeeld eieren, varkensvlees, gevogelte, rundvlees of zuivelproducten. Er zijn echter ook enkele plantaardige volledige bronnen. Deze omvatten quinoa of gezonde sojaproducten. De meeste plantaardige bronnen zijn echter onvolledig. Ze bevatten niet alle negen essentiële aminozuren. Omdat elke plant echter een andere samenstelling van deze negen aminozuren bevat, kun je gewoon een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten en toch alle negen binnenkrijgen.

Het gaat ook om de attributen

Als we eiwitrijk voedsel eten, eten we ook alles wat daarbij hoort: de verschillende vetten, vezels, natrium en meer. Het zijn deze attributen die waarschijnlijk een verschil maken in de gezondheid. Voedingsmiddelen met dierlijke eiwitten bevatten bijvoorbeeld ook verhoogde verzadigde vetzuren, die een negatief effect hebben op het cardiovasculaire systeem als we er regelmatig te veel van consumeren. Laten we dit wat nader bekijken:

Voordelen van plantaardig eiwit

Het type eiwit dat je eet kan belangrijker zijn dan de hoeveelheid. Plantaardige eiwitten bevatten veel voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die de algehele gezondheid kunnen verbeteren. Bekende voordelen van een plantaardig dieet zijn onder meer een verhoogde bescherming tegen hartaandoeningen, een verminderde incidentie van kanker, een verminderd risico op zwaarlijvigheid en een verminderd risico op een beroerte, om er maar een paar te noemen.

Voordelen van dierlijke eiwitten

Maar dierlijk eiwit heeft ook zijn gezondheidsvoordelen. Mensen die voornamelijk vetarme dierlijke eiwitbronnen aten, zoals gevogelte en vis, hebben een lager risico op diabetes type 2, een lager risico op hartaandoeningen en een lager risico op dikke darm-, maag-, vlees-, alvleesklier- en prostaatkanker vergeleken met mensen die veel rood vlees aten..

Mogelijke problemen met een plantaardig dieet

Om te profiteren van de voordelen van een plantaardig dieet, moet je een grote verscheidenheid aan gezonde plantaardige voedingsmiddelen eten. Een plantaardig dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers levert niet de juiste of voldoende voedingsstoffen. Zorg vooral dat je voldoende zink, vitamine B12, eiwitten, calcium en vitamine D binnenkrijgt als je puur plantaardig eet.

Risico's van dierlijke eiwitten

Studies tonen aan dat het eten van zowel onbewerkt als bewerkt rood vlees geassocieerd wordt met een kortere levensduur.

Eiwitrijk voedsel en de planeet

Net zoals verschillende voedingsmiddelen verschillende effecten op onze gezondheid kunnen hebben, hebben ze ook verschillende effecten op het milieu. Landbouw is wereldwijd een van de belangrijkste veroorzakers van broeikasgassen, maar niet elk voedsel produceert dezelfde hoeveelheid CO2.

De productie van dierlijk voedsel veroorzaakt over het algemeen een hogere uitstoot van broeikasgassen dan de productie van plantaardig voedsel. Vooral zuivelproducten en rood vlees vallen op door hun onevenredig hoge effecten. Hier is een voorbeeld: 1 kg lam produceert vijf keer meer broeikasgassen dan 1 kg kip en ongeveer 30 keer meer dan de productie van 1 kg linzen.

Voor het milieu maakt het dus verschil of we minder dierlijke producten eten of niet.

Samenvatting

Het eten van gezonde eiwitbronnen, zoals bonen, noten, vis of gevogelte, in plaats van rood en verwerkt vlees, kan het risico op verschillende ziekten verminderen. Het gaat minder om wat voor soort eiwit (plantaardig of dierlijk) we eten en meer om wat we ook eten met het eiwit (verzadigde/onverzadigde vetzuren, vitamines...)