Sporten op oudere leeftijd

Sporten op oudere leeftijd

Sport is niet alleen geweldig voor jongeren, maar brengt ook veel voordelen met zich mee voor ouderen. Bovendien wordt bewegen zelfs sterk aanbevolen voor oudere mensen.

Studies tonen aan dat bewegen het risico op vallen kan verminderen en het risico op verlies van autonomie kan verkleinen. Wel moet worden opgemerkt dat niet alle sporten even geschikt zijn voor ouderen. Anderen zijn hier perfect geschikt voor.

Hier is een overzicht en wat advies over lichamelijke oefeningen die geschikt zijn voor oudere mensen.

De voordelen van sport voor ouderen

Kort na het 30e levensjaar neemt de spiermassa continu af. Omdat dit heel langzaam gaat, merken de meeste mensen het niet. Vanaf de leeftijd van 50 jaar versnelt dit proces echter merkbaar. Bovendien neemt met het ouder worden de kortademigheid toe, komt gewichtstoename vaak voor en neemt het fysieke evenwicht af.

Ook neemt het vermogen van ouderen om zelfstandig te blijven af en neemt de kans op vallen toe. Dit is de reden waarom inactiviteit zo riskant kan zijn voor oudere mensen. Om deze gevolgen tegen te gaan, kan lichte lichaamsbeweging een goede therapie zijn.

Regelmatige lichamelijke activiteit helpt:

 • het risico op vallen te verminderen
 • het risico op obesitas te verminderen
 • stress te verminderen en hartaandoeningen te voorkomen
 • bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte
 • om osteoporose te bestrijden
 • om het immuunsysteem te verbeteren
 • om spiermassa te behouden
 • sociale banden creëren en het risico op depressie verminderen

Houd rekening met jouw fysieke conditie

Voordat je aan een nieuwe fysieke en sportieve activiteit begint, moet je jouw capaciteiten kennen en er rekening mee houden. Het is belangrijk om met een arts of specialist in sportgeneeskunde te praten om te controleren of de activiteit geschikt is voor jouw medische toestand. Afhankelijk van de resultaten kunnen ze jouw bewegingspatroon vervolgens aanpassen aan jouw gezondheidstoestand.

Er zijn in ieder geval een paar voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, vooral als je net weer gaat sporten:

 • De training moet langzaam beginnen en daarna geleidelijk toenemen.
 • Regelmaat is belangrijk om goede resultaten te behalen en blessures te voorkomen.
 • Vermijd atletiekwedstrijden en extreme inspanning.
 • Kies geschikte schoenen en kleding voor de sport.
 • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt tijdens het sporten.

Welke sporten zijn geschikt voor ouderen?

De fysieke prestaties na de leeftijd van 50 zijn heel anders dan op de leeftijd van 20. Daarom kun je niet elke sport doen die je deed toen je jong was. Toch kunnen fitheid en flexibiliteit op elke leeftijd worden verbeterd.

Sommige sporten worden niet aanbevolen op oudere leeftijd, vooral als je ze nog nooit hebt beoefend. Deze omvatten bijvoorbeeld skiën of racketsporten zoals tennis en squash, die de gewrichten kunnen overbelasten. Lopen kan ook te vermoeiend zijn voor het hart en de knieën van oudere mensen. Er zijn echter veel sporten die perfect geschikt zijn voor oudere mensen. Hier zijn een paar suggesties:

Yoga

Yoga is gericht op het harmoniseren van lichaam en geest. Het is gebaseerd op zachte, opeenvolgende bewegingen en ademhalingstechnieken die de spieren ontspannen. Yoga maakt de gewrichten soepel.

Nordic walking

Nordic walking is een sport die in Scandinavië wordt beoefend om snel te bewegen op besneeuwde velden. In tegenstelling tot traditioneel wandelen, wordt nordic walking gedaan met stokken.

Door de stokken verticaal en horizontaal te duwen, train je je armen, borstspieren, schouders en bilspieren. Deze uitgebalanceerde en harmonieuze duurtraining genereert minder schokken en trillingen dan hardlopen. In feite verminderen de stokken meer dan een derde van het gewicht op de knieën. Het is dus veel beter voor de gewrichten.

Gymnastiek

Bij indoorgymnastiek kunnen de bewegingen worden aangepast aan de behoeften van oudere mensen. De oefeningen worden over het algemeen in groepen gedaan en maken het mogelijk het lichaam te versterken. Aqua-aerobics is ook een uitstekende, gewrichtsvriendelijke methode om fit te blijven. Je voelt je licht in het water omdat je lichaam minder dan een tiende van zijn werkelijke gewicht weegt. Het spierwerk is intenser dan bij een turnles, zonder dat je het door hebt.

Bodybuilding/Krachttraining

Bodybuilding en krachttraining zijn voordelig omdat ze kunnen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te trainen en zo over het algemeen zeer fit te worden - als ze verstandig worden beoefend. Als je te veel gewicht op je neemt, belast dit jouw gewrichten enorm en leidt dit vaak tot blessures.

Tai chi

Tai Chi is afkomstig uit China en stelt oudere mensen in staat om ondanks gezondheidsproblemen zoals artritis of hartproblemen een heilzame lichamelijke activiteit te behouden.

Deze sport versterkt de spiertonus en verbetert de balans en flexibiliteit dankzij de soepele en langzame bewegingen. Wel is het belangrijk dat trainers specifiek zijn opgeleid om met ouderen te werken.

Fietsen

Fietsen is zeer geschikt voor mensen die lijden aan degeneratieve artritis in de heupen, enkels en knieën (met uitzondering van ernstige degeneratieve artritis in de knie) of voor mensen met overgewicht, omdat deze sport extreem ontlastend is voor de gewrichten.

Alle begin is gemakkelijk

Beginnen met sporten is meestal een gemakkelijke stap als je het rustig aan doet en niet overdrijft. Om de activiteit in stand te houden, moeten echter enkele regels in acht worden genomen. Het is noodzakelijk om beperkingen in de sportbeoefening te vermijden. Trainen moet een plezier blijven. Het kan soms vermoeiend zijn, maar het moet vooral speels zijn, anders kom je niet verder. Overdrijf het niet. De frequentie en duur van lichamelijke activiteit moeten binnen redelijke grenzen blijven. Anders neemt het risico op letsel toe.

Lichamelijke activiteit is op elke leeftijd mogelijk als je voldoende goodwill, zelfvertrouwen en je eigen grenzen kent. Er zijn dus geen excuses. Begin gewoon met iets dat je leuk vindt en je zult na een paar weken de positieve effecten gaan zien.