Ontdek je sport

Ontdek je sport

Verschillende sporten om te proberen

Het lijdt geen twijfel dat sport een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven is. Voldoende lichaamsbeweging moet deel uitmaken van jouw vrije tijd, vooral als je zittend of staand werkt. Het immuunsysteem wordt versterkt, stress wordt verminderd, spanning wordt verlicht en gelukshormonen komen vrij. Maar als je jezelf maar niet kunt motiveren, komt dat vaak omdat je de verkeerde sport hebt gekozen. Want je sportprogramma voldoet alleen aan zijn doel als je er echt plezier in hebt. Houd je meer van zachte bewegingen of hou je ervan om jezelf te trainen? Train je liever alleen of heb je meer plezier in een groep? Ben je over het algemeen liever buiten of sport je liever in een fitnesscentrum of een zaal? Al deze vragen zijn belangrijk om de juiste sport voor jou te vinden. We hebben er hier een paar om uit te kiezen en willen je graag een beetje op dit pad begeleiden.

Zwemmen

 • Mensen die graag in het water zijn, liever individueel sporten
 • Effect: Duursport, spierversterking, bevordert de mobiliteit van de schouders.

De verschillende zwemtechnieken zorgen voor veel afwisseling tijdens de training. Daarnaast kun je zelf bepalen of je liever in het binnenzwembad of buiten in het openluchtbad of in een meer gaat zwemmen. Zwemmen is over het algemeen geen erg communicatieve sport. Toch kan regelmatig gezamenlijk trainen in een groep voor extra motivatie zorgen en kan de uitwisseling met elkaar heel leuk zijn.

Hardlopen

 • Ter verbetering van het uithoudingsvermogen, individuele of groepstraining
 • Effect: Verbetert het cardiovasculair systeem, conditie neemt toe

Als je hardloopt, stel je steeds nieuwe doelen voor jezelf. Je kunt jouw loopafstand, looptijd of snelheid geleidelijk vergroten door efficiënt te trainen. De doelen die je stelt, geven je altijd nieuwe motivatie. Ook de trendsport trailrunning biedt afwisseling. In plaats van de gebruikelijke joggingronde, verplaats je je training naar de natuur, wat nieuw momentum en motivatie kan brengen.

Fietsen

 • Voor natuurliefhebbers, individuele of groepstraining
 • Effect: Verbetert het cardiovasculair systeem, uithoudingsvermogen vergroten, beenspieren versterken

Je kunt tijdens het fietsen altijd jouw eigen persoonlijke doelen stellen. Maar rijden in een groep kan net zo motiverend zijn. Een voordeel van fietsen is de mogelijkheid om te communiceren.

Wandeltocht

 • Voor natuurliefhebbers, individuele of groepstraining
 • Effect: Verbetert het cardiovasculair systeem

Wandelen heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte trendsport. Steeds meer mensen willen toppen beklimmen! Alleen of in groep - de duursport biedt een spectaculair inzicht in flora en fauna, terwijl het lichaam wordt getraind.

Thuis sporten

 • Voor iedereen, individuele training, handig
 • Effect: Varieert afhankelijk van de gekozen training

Accessoires, trainingsapparatuur en online cursussen bieden een breed assortiment. Calisthenics - trainen met je eigen lichaamsgewicht -, yoga, Pilates, HIIT en nog veel meer - genieten van het voordeel dat je direct thuis kunt trainen. Zorg echter voor voldoende bewegingsvrijheid, de juiste ondergrond en een goede uitvoering van de oefeningen.

Teamsport

 • Voor iedereen die graag in een groep traint
 • Effect: Varieert afhankelijk van de sport

Hockey, volleybal, handbal, voetbal, basketbal - de lijst met teamsporten gaat maar door. Ze zijn vooral populair bij sociale mensen en echte teamspelers. Naast uithoudingsvermogen en kracht verbetert balsporten ook het reactievermogen en de teamgeest.

Dansen

 • Afhankelijk van de dansstijl voor jong, oud en ook geschikt voor sportliefhebbers, individuele of groepstrainingen, partnertrainingen
 • Effect: Versterking van het lichaam, vermindering van stress, versterkt lichaamsbewustzijn

Dansen is niet alleen goed voor het lichaam, ook de ziel profiteert van de klanken van de muziek en de levendige bewegingen. Dansen is ook bijzonder populair bij stellen. Het gevoel je te moeten aanpassen aan de ander versterkt de cohesie en saamhorigheid. Maar ook bij individuele trainingen kan bijvoorbeeld Zumba met veel plezier punten scoren.

Het VitalAbo-team wenst je veel plezier bij het uitproberen van de verschillende sporten!