Medex - Wereldwijd Ambassadeur

Medex - Wereldwijd Ambassadeur

Bijendeskundigen op het hoogste niveau

De bijen van Slovenië: Van Weense boerderij tot wereldwijde ambassadeur van de natuur

De bijenteelt heeft een eeuwenoude traditie in Slovenië: in de 18e eeuw was de Sloveen Anton Janša de eerste leraar bijenteelt aan het hof van Maria Theresia. Zijn succesvolle methoden uit het Oostenrijks-Hongaarse Carniola werden als revolutionair beschouwd en brachten een ware bijenteelt-trend op gang.

Krainer bij: economische motor & wereldambassadeur

Natuurlijk heeft de tijds sindsdien veel dingen veranderd: het land, de mensen, de omgeving. Maar de passie voor de bijenteelt is gebleven in het voormalige huis van de grote bijenexpert Janša: Slovenië heeft het hoogste aantal imkers per hoofd van de bevolking in Europa. Het is dan ook logisch dat het initiatief voor de reeds ingestelde Wereldbijendag uit Slovenië kwam. Sinds 2017 geldt 20 mei als Wereldbijendag - de verjaardag van Anton Janša.

Dankzij de Sloveense bijenteelttraditie, de succesvolle export van bijenproducten en het bijentoerisme rond de prominente Carniolaanse bij (Apis mellifera carnica) - ook bekend als Sloveense honingbij, Carnioolse bij of carnicabij - is het bewustzijn over het belang van de bij voor ons ecosysteem en de bedreiging ervan door milieugif toegenomen.

Met traditie & high-tech naar meer kwaliteit van leven

Het Sloveense bedrijf Medex wordt vandaag beschouwd als marktleider in de productie van voedingssupplementen op basis van honingbijenproducten zoals propolis, koninginnengelei of stuifmeel. Geavanceerde laboratoriumtechnologie zet de waardevolle grondstoffen van de Krainer bij om in unieke producten: De vloeibare propolisformuleringen zijn een paradepaardje van het bedrijf, evenals het afvullen in glazen flesjes. Door beide innovaties blijven de ingrediënten stabiel en kan de consument rekenen op de best mogelijke kwaliteit.

Alle producten kunnen ook worden gebruikt ter ondersteuning van gerichte apitherapie. Dit is de medische toepassing van propolis, bijenlucht, bijengif, bijenwas en honing - een zachte weg naar een betere levenskwaliteit.

Gemeenschap voor bijen & mensen

Medex heeft de initiatiefnemers van Wereldbijendag al gesteund. Nu is er weer een belangrijke stap gezet: in december 2022 heeft de UNESCO de bijenteelttraditie van de Slovenen, die doordrenkt is van geschiedenis, erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Momenteel worden in Slovenië ongeveer 200 000 bijenvolken geteeld. De gecontroleerde kweek van bijenkoninginnen staat hier centraal, omdat de natuurlijk geëvolueerde ondersoort van de westelijke honingbij (Apis mellifera) bijzonder goede eigenschappen vertoont, zoals zachtheid, uitstekende oriëntatie, weerbestendigheid en hoge opbrengsten.

Wat kun je doen? Als consument heb je de mogelijkheid een goed doel te steunen door bepaalde producten te kopen. Als je geïnteresseerd bent in bijenproducten zoals honing of propolis, kies dan voor sociaal en duurzaam georiënteerde bedrijven. Zo steun je indirect bijvoorbeeld de bescherming van bijen en noodzakelijk onderzoek

De bij is trouwens een van de oudste boerderijdieren: al zo'n 15.000 jaar cultiveert de mens een symbiotische relatie met de nijvere veelvliegers, die soms twee miljoen bloemen moeten bezoeken voor één kilo honing. Welke natuurschat van de bij je ook enthousiast maakt: je krijgt er altijd een lieve groet van de natuur mee, die ons respect leert voor de kleinste levende wezens: Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldvoedselproductie. Chapeau!